Vierailu Lepaan viinitilalla
Vierailimme 5.11. Lepaan puutarha- ja viinitilalla. Tutustuimme viinin tuotantoon, erilaisiin viinilajeihin, viinitilan historiaan ja sen nykyiseen toimintaan.
Viinitila oli minulle entuudestaan tuttu paikka, koska lapsena asuessani lähellä Lepaata vietin paljon aikaa Lepaan alueella ja olen myös kerännyt siellä omenoita sekä vieraillut puutarhamessuilla. Silti sain paljon uutta tietoa, en ollut ennen vieraillut viinin tuotantotilassa tai nähnyt viinintuotannon prosessia. Kävimme myös viinikellarissa, jossa meille kerrottiin kuinka yksittäisesti kuohuviinit valmistetaan. Kuukauden ajan kuohuviinipulloa pitää "tanssittaa", jotta se puhdistuu.
Viinitila tuottaa noin 17 000 litraa viiniä vuodessa. Siellä valmistetaan viinin lisäksi mm. siideriä ja likööriä. Alle 13% alkoholijuomia myydään tilaviinibaarissa, Tiiriön alkosta löytyy valikoimasta Lepaan väkevämpiä alkoholijuomia, mutta muiden kaupunkien alkoihin viinit tulee jos asiakas tilaa. Lähes kaikki raaka-aineet tuotetaan Lepaan puutarhassa, mutta jotkin harvinaisemmat marjat tulevat pohjoisesta. Kaikki raaka-aineet ovat kuitenkin suomalaisia. Koko viinintuotannon prosessi kestää kuukausia, sen käyminen ottaa aikaa koska hiilidioksidin pitää päästä kokonaan pois. Viinitilalla ei tuoteta alkoholittomia juomia, koska ilmassa oleva viinihiiva estää sen. Saimme vierailun päätteeksi vielä maistaa glögiä. Vierailu oli mukava ja kivaa vaihtelua koulupäivään.
Viinitila oli minulle entuudestaan tuttu paikka, koska lapsena asuessani lähellä Lepaata vietin paljon aikaa Lepaan alueella ja olen myös kerännyt siellä omenoita sekä vieraillut puutarhamessuilla. Silti sain paljon uutta tietoa, en ollut ennen vieraillut viinin tuotantotilassa tai nähnyt viinintuotannon prosessia. Kävimme myös viinikellarissa, jossa meille kerrottiin kuinka yksittäisesti kuohuviinit valmistetaan. Kuukauden ajan kuohuviinipulloa pitää "tanssittaa", jotta se puhdistuu.
Viinitila tuottaa noin 17 000 litraa viiniä vuodessa. Siellä valmistetaan viinin lisäksi mm. siideriä ja likööriä. Alle 13% alkoholijuomia myydään tilaviinibaarissa, Tiiriön alkosta löytyy valikoimasta Lepaan väkevämpiä alkoholijuomia, mutta muiden kaupunkien alkoihin viinit tulee jos asiakas tilaa. Lähes kaikki raaka-aineet tuotetaan Lepaan puutarhassa, mutta jotkin harvinaisemmat marjat tulevat pohjoisesta. Kaikki raaka-aineet ovat kuitenkin suomalaisia. Koko viinintuotannon prosessi kestää kuukausia, sen käyminen ottaa aikaa koska hiilidioksidin pitää päästä kokonaan pois. Viinitilalla ei tuoteta alkoholittomia juomia, koska ilmassa oleva viinihiiva estää sen. Saimme vierailun päätteeksi vielä maistaa glögiä. Vierailu oli mukava ja kivaa vaihtelua koulupäivään.
Hyvin tehty!
VastaaPoista